Chudlen

NUORENTAMISEN TAIDE

Tiibetissä kahdeksannella vuosisadalla jKr oli mies, joka eli 125 vuotiaaksi  ja saavutti sateenkaarikehon yhdessä hänen vaimonsa ja koiransa kanssa. Tämä mies oli Yuthok, perinteisen tiibetiläisen lääketieteen isä, suuri terveystieteen opettaja, joka saavutti henkistä realisaatiota kehon, energian ja mielen tasolla. Miten hän pystyi elämään niin kauan ja saamaan niin paljon merkillisiä saavutuksia?

1-yuthok-nyingthig
Yuthok Yonten Gonpo

Kaikki hänen viisautensa on edelleen meidän käytettävissä. Kiitos hänen valtavan myötätunnon, hänen kirjoituksistaan me voimme löytää vastauksia näihin kysymyksiin. Näitä tietoja voidaan käyttää joko terveytemme parantamiseen tai kaikkien tuntevien olentojen hyödyksi .

Tiibetin kielellä tama harjoitus on nimeltään Chudlen. བཅུད་ལེན། Chud – tarkoittaa ravitsevaa, niin kuin ravintoaine, ydinolemus. Len tarkoittaa imeytymistä, vastaanottamista. Näin ollen Chudlen tarkoittaa luonnon ydinolemuksen vastaanottamista.

Chudlen pillereiden tai jauheiden ottamista voi verrata multivitamiinien nauttimiseen.  Chudlenin pääajatuksena on, että chudlen-kuurin aikana me emme syö tavallista karkeaa ruokaa kuten lihaa, kalaa, vehnää, vihanneksia, hedelmia vaan otamme vain joitakin erityisiä yrttejä ja aineita. Tätä kutsutaan chudlen-harjoitukseksi.

LÄÄKINNÄLLINEN CHUDLEN
12196227_532735050218097_1682191551757492569_nChudlenin ottamiselle voi olla erilaisia syitä ja tavoitteita. Ensimmäinen tavoite on ennaltaehkäsevä, eli immuunijärjestelmän vahvistaminen pysyäkseen terveenä.  Toinen tavoite on nuorentuminen eli vanhenemisen hidastaminen ja kehon uudistus. Kolmas syy chudlenin ottamiselle on hedelmättömyys, eli tavoitteena silloin on tulla raskaaksi ja synnyttää lapsi tai kasvattaa seksuaalista energiaa ja voimaa. Nämä kolme syytä kuuluvat  lääketieteellisiin tavoitteisiin. Lääkinnällinen chudlen on tarkoitettu kaikille. Silloin nautitaan tietynlaisia chudlen-lääkkeitä, pääasiassa pillereita – chudlen rilbu.

HENKINEN CHUDLEN
Chudlenilla henkisenä harjoituksena on eri tavoite verrattuna lääkinnälliseen chudlen-kuuriin. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on fyysisen kehon transformaatio joka johtaa energian tason transformaatioon ja se puolestaan johtaa mielen transformaatioon. Chudlen auttaa myös vähentämään kiintymystä ruokaan ja juomiin, se toimii himon vastalääkkeenä ja auttaa vähentämään erilaisia riippuvuuksia kuten esim. sokerin, lihan tai alkoholin himoa.

Chudlen myös parantaa muistia ja auttaa saamaan enemmän viisautta ja aitoja meditaatiokokemuksia. Silloin kun me ravitsemme kehoamme tavallisella ruoalla meillä on myös tavallisia negatiivisia tunteita.  Jotkut ihmiset ovat aggressiivisempia kun he syövät enemmän lihaa, toiset kokevat silloin enemmän surua.  Antiikin Kreikan lääketieteestä tuleva viisaus sanoo: me olemme sitä mitä syömme. Samansuuntainen ajatus löytyy Tiibetin buddhalaisuudesta: eläinten lihan syöminen vaikuttaa tunteisiimme. Siksi henkisellä tasolla chudlen harjoitus liittyy vahvasti henkisyyteen. Chudlen voi auttaa ja tukea henkistä harjoittajaa. Henkisessä chudlenissa kyse on sekä tiettyjen aineiden nauttimisesta, että nuorennusharjoituksista hengityksen, veden ja auringon valon avulla.

Jong ne chudlen eli viiden elementin chudlen – on korkean tason harjoitus. Ensimmäinen

dr-nida
Tri Nida Chenagsang

on sa chudlen eli maa-chudlen, mikä tarkoittaa tiettyjen mineraalien nauttimista, kuten sendura eli punainen maa, taikka keltainen tai valkoinen savi. Toinen on chu chudlen eli vesichudlen. Tämä tarkoittaa tiettyjen vesien nauttimista, esim. vettä vuorilähteestä. Tässä tapauksessa harjoittaja ei nauti muuta kun vettä harjoituksen aikana. Kolmas on me chudlen eli tulichudlen, jossa kysymys on auringon valon käytöstä. Neljäs on lung chudlen eli tuulichudlen. Siinä kysymys on hengitysharjoituksista. Hengitys on erittäin tärkeä vanhenemisen hidastamiselle. Viides on namkha chudlen eli avaruus-chudlen jossa painotus on enemmän puhtaalla meditaatiolla.

Viiden elementin chudlnien lisäksi on olemassa myös henkinen chudlen jossa kysymys on tiettyjen aineiden nauttimisesta:

  • Do chudlen tarkoittaa kivichudlenia. Tässä tapauksessa nautitaan tietyllä tavalla valmistettua kalsiittia.
  • Shing chudlen on puuchudlen. Yleisin on katajan siemenestä tehty chudlen. Katajan siementä pidetään salaisena chudlen aineena.
  • Metog chudlen on kukkachudlen jossa käytetään  kukkien terälehtiä.

Henkinen chudlen on erityinen buddhalainen harjoitus, eli tehdäkseen sitä pitää olla buddhalainen. Harjoittajan täytyy saada opettajalta voimansiirto, mantrat, visualisaatiot, ohjeet, jne.