Elementit ja energia

Buddhalaisen kosmologian mukaan kaikki olevainen koostuu viidestä alkuelementistä: tila (avaruus), tuuli, tuli, vesi ja maa. Elementtien vuorovaikutuksesta syntyy erilaisia elämän muotoja. Planeettamme syntyi Avaruuteen jossa kehittyi Tuulen elementti. Sen liikkeestä syntyi lämpö – Tulen elementti, minkä jälkeen syntyi eräänlaisena kondensaationa Veden elementti, ja kaikkien edellisten yhteisvaikutuksesta syntyi Maan elementti.

Ihmisen keho, kuten kaikki muukin maailmankaikkeudessa, on tehty samoista viidestä alkuelementistä. Tilan elementti kehossamme vastaa sen kehityksestä, ontoista paikoista kehossamme, tietoisuudesta, kielestä, sydämestä, ohutsuolesta ja päästä. Tuuli vastaa hermojärjestelmästä, liikkeestä, kasvusta, hengityksestä, tuntoaistista, inspiraatiosta ja luovuudesta sekä keuhkoista, paksusuolesta ja nenästä. Tulen aluetta ovat kehon lämpötilat, kehossa tapahtuvat kypsymisprosessit, ihon kirkkaus, näköaisti, intohimo, maksa, sappirakko ja silmät. Veden elementti vastaa kehon koossa pysymisestä, kaikista kehon nesteistä, rauhallisuudesta sekä munuaisista, virtsarakosta, sukupuolielimistä ja korvista.  Maa antaa keholle kiinteyden, muodostaa luita, lihaksia ja muita kudoksia, vastaa makuaistista sekä antaa tyytyväisyyden, realistisuuden ja vakauden ja elinten tasolla se vastaa pernasta, vatsalaukusta ja huulista.
23b1-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%81%d1%82-5-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%be%d1%8d%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%bc

Viisi alkuelementtiä on viisi hienoa energiaa joihin keho perustuu. Ne kuitenkin muodostavat aika monimutkaisen järjestelmän jonka kanssa ei ole helppoa työskennellä, siksi mukavuuden vuoksi viiden elementin malli on yksinkertaistettu kolmeen elämän alkuvoimaan tai, tiibetiläistä termiä käyttäen, kolmeen nyepaan. Sana nye pa tarkoittaa syyllistä ja kolme nyepaa tai kolme syyllistä on Tuuli eli Lung (rlung), Sappi eli Tripa (mkhrid pa) ja Lima eli Beken (bad kan).

  1. Lung tarkoittaa kirjaimellisesti liikettä. Se on luonteeltaan liikkuva ja voimistaa sekä
    kuumaa että kylmää energiaa. Lung vastaa Tuulen elementtiä.
  2. Tripa tarkoittaa kirjaimellisesti polttavaa. Se on luonteeltaan nopea ja energialtaan kuuma. Tripa vastaa Tulen elementtiä.
  3. Beken tarkoittaa kirjaimellisesti kastetta ja maata. Se on luonteeltaan nestemäinen ja kiinteä ja energialtaan kylmää. Beken on Veden ja Maan elementtien yhdistelmä.

Miksi kehomme ja elämämme perusenergioita kutsutaan “syyllisiksi”? Silloin kun nyepat ovat tasapainossa, ne ovat elämän ja terveyden perusta. Mutta kolmen mielen myrkyn – epätietoisuuden, vihan ja kiintymyksen vaikutuksesta nyepat suistuvat tasapainosta minkä jälkeen erilaiset ulkoiset vaikutukset kuten epäsopiva ruokavalio, huonot elintavat tai ympäristön vaikutukset syventävät tätä epätasapainoa minkä seurauksena syntyy erilaisia sairauksia. Toisin sanoen sairauksien ensisijaiset syyt ovat aina mielen tasolla, ja toissijaiset syyt: epäterveelliset tavat ja muut elämän epäsuotuisat olosuhteet voivat kehittää niistä sairauksia. Nyepat ovat siten sekä syy koko olemassaoloomme, että syyllisiä kaikkiin mielen ja kehon ongelmiin ja sairauksiin.

Lung, Tripa ja Beken muodostavat sillan kehon ja mielen välille, joten kolmen nyepan l-utasapainottaminen vaikuttaa sekä kehoon että mieleen ja se on nopein ja tehokkain tapa parantaa ihminen kokonaisuudessaan. Syyn ja seurauksen lain johdosta kehomme ulkopuolella ja sisäpuolella olevat elementit ja energiat ovat erottamattomasti yhteydessä toisiinsa. Tiibetiksi tätä kutsutaan nimellä tendrel eli keskinäinen riippuvuussuhde. Juuri siksi sowa rigpassa työskentelemistä sekä ihmisen että luonnon parissa pidetään hyvin tärkeänä.