Kolme juurta

Gyud bZhi:ssa eli neljässä lääketieteellisessä tantrassa  lääkärin työ on kuvattu kolmen juuren (kolmen puun) avulla. Kolme juurta havainnollistavat tiibetiläisen lääketieteen ja luonnon yhteyden ja korostavat lääkärin ammatin perustan tärkeyden. Tiibetiläisen lääketieteen opiskelijat opiskelevat kolmea juurta vielä tänäkin päivänä.

TERVEYDEN JA SAIRAUDEN JUURI2b1
Ensimmäinen  juuri (puu) on jaettu kahteen runkoon:  tasapainon eli terveyden ja epätasapainon eli sairauden rungoksi. Koko juurta kokonaisuudessa kutsutaan vielä kehon yleisen tilan puuksi. Tasapainon eli terveyden runko kattaa perustietoja kolmesta nyepasta, kehon seitsemästä ainesosasta ja kolmesta eritteestä sekä kuvaa miten niiden tasapaino antaa ihmiselle kaksi kukkaa ja kolme hedelmää: hyvän terveyden, pitkän elämän, henkisen tasapainon, vaurauden  ja onnen.  Epätasapainon runko antaa yleiskuvan siitä miten sairaus syntyy, etenee ja ilmentää itseään kehossa.

 

DIAGNOSTIIKAN JUURI

Tämä puu esittelee diagnostiikan keskeisiä menetelmiä:

3b13-%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%b0%d0%b3%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b81. Visuaalinen tutkiminen
Tiibetiläinen lääkäri tutkii potilasta visuaalisesti arvioiden hänen ulkoista olemusta kokonaisuudessa, tutkimalla hänen silmiä ja kieltä sekä virtsanäytettä Virtsa-analyysi on uniikki tibetiläinen diagnostiikkamenetelmä jota pidetäänkin hyvin tärkeänä ja paljon tietoa antavana keinona.

2. Palpaatio – Sowa Rigpassa palpaation eli käsin tunnustelun taito käsittää erilaisia menetelmiä. Lääkäri tarkistaa käsin potilaan erilaisia kehon kohtia kuten pisteita, nikamia ja vatsan aluetta. Mutta tärkein palpaatiomenetelimistä on pulssiluenta. Taitava ja kokenut lääkäri pystyy pulssista päättelemään hyvin monia asioita potilaan tilasta. Tämä on myös diagnostiikkamenetelmistä vaikein ja vaatii vuosien oppimista mestarin opastuksella. Muinaisessa Tiibetissä pulssiluentaa käyettiin paitsi diagnostiikkamenetelmänä myös ennustustekniikkana.

dav
Pulssidiagnostiikka

3. Haastattelu  – eli keskustelu potilaan kanssa jonka avulla lääkäri kerää tietoja potilaan sairauden taustoista, selvittää hänen ruokavaliota, elintapoja, elämän olosuhteita ja tunnetiloja pyrkiessään löytämään syitä syntyneelle epätasapainotilalle.

 

TERAPIAN JUURI

4b14-%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b8%d1%82-%d0%be%d0%b1%d1%80-%d0%b6%d0%b8%d0%b7-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%81Sowa Rigpassa käytetään pääasiassa neljää hoitomenetelmää:

  1. Ruokavalion muokkaaminen
  2. Elintapojen muokkaaminen
  3. Yrttilääkkeet
  4. Ulkoiset terapiat eli kehoterapiat

Näiden lisäksi sopivissa olosuhteissa (pätevä hoidon antaja ja vastaanottavainen hoidettava) käytetään erilaisia energiahoitomuotoja kuten esimerkiksi La-hierontaa, chakrahierontaa ja mantrahoitoa.