Ku nye

Ku nye on terapeuttinen hieronta joka kuuluu
laajaan perinteisten tiibetiläisten kehoterapioiden joukkoon. Muiden kehoterapioiden rinnalla ku nye on mainittu rGyud bZhi:ssa eli Neljässä Lääketieteelliessä tantrassa.  bKu mNye kirjaimellisesti tarkoittaa “levitä ja hiero” tarkoittaen öljyn levittämistä  ja sen hieromista kehoon.

ALKUPERÄ

Uskotaan, että kunye on kehittynyt varhaisten tantristen joogien harjoituksista jotka käyttivät erilaisia itsehoitomenetelmiä kuten öljyhierontaa ja pisteiden akupainantaa tavoitteena kanavien pitäminen puhtaina ja avoimina ja energiat tasapainoisina. He tiesivät, että huono energiakierto johtaa  erilaisten kanavien tukosten ja solmujen muodostumiseen, mikä puolestaan aiheuttaa fyysisiä vaivoja ja vaikeuttaa mielen kontrolloinnin meditaation aikana. Kun joogi on terve ja vapaa kaikista energiatukoksista, energian virtaus hänen kehossaan on hyvä, mieli on kirkas ja emootiot vakaita. Tämä tukee joogin harjoitusta sekä fyysisesti antaen keholle  joustavuutta ja kykyä tehdä erilaisia asanoita, että henkisesti, tukien hänen pyrkimystään valaistumiseen meditaation kautta.

Joogan ja meditaation harjoitusten kehittämisen myötä harjoittajat pääsivät yhä syvempään ymmärrykseen ihmisen hienojakoisesta kehosta, energiakanavista ja chakroista sekä niitä vastaavista pisteistä kehon pinnassa. Monet suuret muinaiset kulttuurit kehittivät kehon ja mielen kuvauksia käyttäen energiakehon käsitteitä eikä Tiibetin kulttuuri ollut siinä poikkeus. Perinteinen tiibetiläinen hieronta ei ole kopio Ayurvedisestä tai kiinalaisesta hieronnasta, kuten usein erehdytään luulemaan. Tiibetiläinen hierontatyyli kehittyi luonnollisesti perustuen paikallisiin tiibetiläisiin traditioihin, vaikkakin ottaen joitakin vaikutteita naapurimaiden perinteistä. Suurin vaikutus tiibetiläiseen lääkintäsysteemiin kuten myös hierontaankin tuli Auyrvedasta ja Unanista, vähemmän Kiinalaisesta lääketieteestä.

Vähitellen Kunye tekniikat levisivät joogamestareilta laajempaan käyttöön, ja sitä
alettiin käyttää sekä kansan keskuudessa, että koulutettujen lääkäreiden toimesta.   Mainintoja kunye:sta ja siinä käytettävistä öljyistä, rasvoista ja yrttisekoituksista löytyy mm. rGyu bZhi:n IV tantran luvuista 13 ja 24. Luvussa 13 luetellaan minkälaisissa tilanteissa nums jug eli öljyn levittäminen keholle on hyödyllistä. Nämä ovat: vanha ikä, kehon heikkous, mielen rauhattomuus, alakulo, pitkänaikainen aliravitsemus,  suuri verenhukka, heikot hedelmällisyysnesteet joko sairauden tai liiallisen seksin harrastamisen takia, heikentynyt näkökyky sekä hento ruumiin rakenne yhdistettynä tuulitypologiaan.

Vanha alkuperäinen teksti antaa myös kontraindikaatioita öljyhieronnalle eli ohjetta milloin sitä ei sovi käyttää. Nämä ovat:
– heikentynyt ruoansulatus, krooniset ruoansulatusvaivat, ripuli, oksentaminen
– kihti, ihon tulehdussairaudet, avoimet haavat
– myrkytykset
– heikentynyt ruokahalu joka johtuu Lima-sairauksista tai suuresta ylipainosta
Nykyaikana kontraindikaatioihin luetaan myös muitakin tiloja kuten:
– infektiosairaudet, kuume
– hiljattain tehdyt leikkaukset joiden kunye
seurauksena on liikkumisen rajoituksia
– palovammat
– tumorit ja kasvaimet
– allergia öljyyn
– suonikohjut (silloin vain pistehieronta)
– akuutti noidannuoli tms

IV tantran 24. luvussa on mainittu chugpa (käännetään kuin “levittäminen”) ja kuvattu 14 erilaista  öljyjen ja rasvojen reseptia erilaisten aineiden ja yrttien kanssa hoitamaan erilaisia vaivoja.  Tässä tekstin kohdassa on myös jälleen korostettu milloin hierontaterapia sopii ja milloin ei.

KU NYE:N SOVELTAMINEN

Ku nye terveille ihmisille:
– rentouttaa ja rauhoittaa, poistaa jännityksiä
– elvyttää kaikkia kehon toimintoja, mm. aineenvaihduntaa
– parantaa ryhtiä ja nivelten liikkuvuutta
– vahvistaa immuniteettia ja ennaltaehkäisee sairauksia
– hoitaa ja kiinteyttää ihoa, poistaa selluliittia, nuorentaa koko kehoa
– hellävarauisuuden ansiosta hyödyllinen pienille lapsille, odottaville äideille sekä synnytyksen jälkeen
– erityisen hyödyllinen Tuuli-ihmisille
– erityisen hyödyllinen talvella

Ku nye sairauksien hoidossa:

 • krooniset kivutmassage2
 • unettomuus, masennus
 • hermostolliset tai autoimmuunisairaudet kuten
  MS, ALS, parkinsonin tauti, fibromyalgia, SLE (lupus)
 • pään ja selkärangan vammat
 • lihaskrampit, kourisrtukset, levottomat jalat, tms
 • päänsaryt
 • rintojen fibrosis
 • pallealihaskipu, krooniset maksasairaudet, suolistokivut
 • Kaikki Tuuli-häiriöt
 • aivoinfarktin jälkeisenä terapiana
 • kehon palautumiseen vakavien sairauksien jälkeen

KU NYE TERAPIAN VAIHEET JA TEKNIIKAT 
Chukpa – lämmitetyn öljyn levittäminen keholle ja hierominen ihoon. Tämä on kevyt, pehmeä ja miellyttävä öljyhoito. Terapeutti valitsee öljyn asiakkaan kehotyypin mukaan. Chukpassa käytetään laadukkaita kylmäpuristettuja öljyjä kuten seesamöljy tai kookosöljy joihin on lisätty tiettyjä yrttejä tai eteerisia öljyjä.
Tsik jor – nivelten käsittely, jossa  kaikkia  isoja ja pieniä niveliä  sekä niskaa venytellään ja painellaan. Tämän hoidon tekniikat muistuttavat thai-hierontaa ja shiatsua. Yleensä tsik jor tehdään chukpan jälkeen, kun keho on valmiiksi lämmitetty ja pehmennetty. 
Srowa – kehon lämmittely kuumilla kivillä, käsillä tai muilla menetelmillä. Tämä on hieronnan vaihe jota ei käytetä itsenäisenä, vaan aina yhdistettynä muihin vaiheisiin.
Sha nye – lihashieronta, jossa käytetään 18 erilaista hierontatekniikkaa joista osa muistuttaa klassisen hieronnan otteita ja osa on ainutlaatuisia tiibetiläisiä hierontateknikoita. Yleensä sha nye on yhdistetty chukpaan.
Sang nye – eli pistehieronta jossa tietynlaista
painelutekniikkaa käyttäen painellaan sormilla pään, kasvojen, selän, rintakehän ja vatsan pisteitä. Pistehieronta on erityisen hyödyllinen silloin kun työskennellään hermostollisten vaivojen kanssa tai hoidetaan erilaisia sisäelinten vaivoja. Sang nye:ta voi verrata koko kehon refleksologiaan.
Тайский массаж
Tsa nye – meridiaanihieronta jossa hierotaan kolmea kehon pinnassa kulkevaa meridiaania: bukuchen, jache ja ratna. Meridiaanihierontaa käytetään erilaisiin neurologisiin vaivoihin sekä lisäämään energian virtausta kehossa ja elinvoimaa. Meridiaanihieronnassa käytetään sekä käsiä että erilaisia apuvälineitä kuten simpukankuoria.

Phyis  (lausutaan kuin chi) – öljyn poisto iholta erilaisilla menetelmillä, joista erikoisin ja tehokkain on ihon käsittely tietynlaisilla jauhoilla joihin liika öljy imeytyy. Samalla phyis- käsittely voi toimia ihoa kaunistavana kuorintana.

KU NYE TERAPIAN HYÖDYT

 • Jokainen ku nye -hieronnan sessio on ainutlaatuinen. Yleensä ku nye -terapeutti yhdistelee yllämainittuja tekniikoita riippuen hoidon pituudesta ja hoidettavan tarpeista.
 • Ku nye voi toimia  ihanteellisena kotihoitona. Kun olet oppinut  ku nye teknikoita voit auttaa koko perhettäsi ylläpitämään terveyttä ja ennaltaehkäisemään sairauksia.
 • Ku nye hieronta sopii mainioisti puolisoille: se lähentää, poistaa jännityksiä, kehittää aistillisuutta, hellyyttä, huolenpitoa.
 • Ku nye sopii hyvin lapsille koska se on erittäin pehmeä eikä vahingoita lapsen kehittyviä energioita
 • Ku nye on erityisen hyödyllinen vanhuksille jotka tarvitsevat hellää ja lämmintä kosketusta ja huolenpitoa. Vanhuksilla yleensä on paljon Lungia sekä kipuja ja kolotuksia joita ku nye erityisen hyvin hoitaa. Ku nye voi olla korvaamaton lahja mummoille ja vaareille.
 • Ku nye on tehokas, mutta turvallinen ja pehmeä, siinä ei käytetä liian voimakkaita otteita.
 • Ku nye hoidot palauttavat keholle hienojakoisen suojaenergian joka vastaa sekä fyysisestä että psyykkisestä terveydestä.
 • Ku nye sopii kauneuden hoitoon, se notkistaa kehoa ja nuorentaa kasvoja näkyvästi, erityisesti jos sovelletaan helmisimpukkahierontaa kasvoille. Kasvojen kauneus ja nuorekkuus riippuu aika paljon selkärangan ja erityisesti niskarangan kunnosta. Mikään kauneusleikkaus tai taikavoide ei tee kasvojen iholle sitä mitä ku nye tekee.
 • Ku nye on erinomainen joogan harrastajien kehonhuolto, se notkistaa kehoa ja helpottaa ja tehostaa  asanojen tekoa.