Muut terapiat

branch-therapiesNeljännessä Tantrassa on ku nye:n ja me tsa:n (moksibustion) lisäksi mainittu myös hauteet, verenpäästö, kylvyt ja akupunktio. Näitä keskeisiä terapioita täydentävät lisäksi muutkin hoitomenetelmät joista osa on mainittu muissa tantroissa ja osa oli lisätty tiibetiläisen lääketieteen historiallisen kehityksen myötä. Yleensä kehoterapiat jaetaan fyysisiin hoitoihin ja energiahoioihin.

Fyysiset terapiat

 Do nye – kivihieronta

Kivillä hieromisen perinne tulee Lhunding-koulusta. Tässä hoidossa käytetään joki-, järvi- tai merikiviä koska ne ovat sileitä ja sopivan pyöreitä tai pitkiä muodoltaan. Pyörillä kivillä hierotaan lihaksia ja pitkiä “sormikiviä” käytetään pisteiden akupainantaan. Ihanteellinen hoitokivi sopii terapeutin käteen joten kiviä yleensä valitaan ku nye terapeutin käden koon mukaan.

mother-of-pearlTiibetiläisessä hoitoperinteessa käytetään lisäksi agaatteja, kristalleja ja erilaisten simpukoiden kuoria. Agaatit ja kristallit sopivat Tripan, infektioiden ja akuuttien kiputilojen hoitoon. Helmisimpukan kuorta käytetään neurologisten ongelmien kuten iskiaksen hoidossa.

Yukchö – keppiterapia

Yuk chö – eli keppiterapia on kehittynyt hoitokeinon ja henkisen harjoituksen yukchoyhdistämisestä. Erilaiset hieronta- ja taputustekniikat auttoivat henkistä harjoittajaa retriittien aikana. Yuk chö löydettiin aikanaan  terma- aarteena minkä jälkeen tämä terapia lisättiin sowa rigpa ulkoisten terapioiden valikoimaan. Joskus salainen hoitomenetelmä muuttui kaikkien käytettäväksi, joskin se on edelleen muita hoitomenetelmia harvinaisempi. Juk chö keppia terapeutti voi käyttää paitsi potilaan hoitamiseen myös itsehoitoon.

LUM- kylpyterapiat

Kylpy- ja höyryterapia ovat tehokkaita Lung- häiriötilojen ja erityisesti neurologisten ongelmien hoidossa. Vesi rentouttaa pingoittuneita hermoja, jänteitä ja nivelsiteitä.

Ciu lum – kylvyt

Kylpyterapialla on kaksi muotoa:
1. Kylpeminen parantavissa luonnolähteissä. Eri lähteillä voi olla erilaiset terapeuttiset ominaisuudet riippuen veden mineraalipitoisuudesta joka vuorostaan riippuu maaperän laadusta.
2. Yrttikylvyt joissa käytetään tiettyjä parantavia yrttisekoituksia. Eräs kuuluisa tiibetiläinen parantava yrttikylpy on nimeltä Dul Tsi Nga Lum – viiden nektaarin kylpy. Sillä on todistetusti voimakkaita parantavia ominaisuuksia.

Lhang lum – hikoiluterapia

Hikoiluterapiaa tai höyryterapiaa on käytetty kautta aikojen monissa eri kulttuureissa ja perinteissä erilaisten vaivojen lääkitsemiseen. Hoitovaikutus perustuu kuona-aineiden tai liiallisen kuumuuden vapautumiseen kehosta avattujen ihohuokosten kautta. Höyrytysterapiaa on perinteisesti sovellettu joko koko keholle tai sen osille. Sowa rigpassa tätä terapia sovelletaan ainoastaan pinnallisen Tripan hoitoon. Kontraindikaatioita höyryterapialle ovat syvän tason Tripa-häiriöt, infektio- ja tulehdus-sairaudet, yleinen kehon heikkous, ruokahaluttomuus, ym.

Vesipyörä-terapia

Tämä on erinomainen terapia paikallisille Tripa-häriöille.  Tässä hoidossa kylmää vettä ruiskutetaan ongelmakohtien päälle. Herkkien alueden hoitoa tällä terapialla ei suositella. Yksi vesipyöräterapian variaatio on vedellä taputukset.

dug – Hauteet

Hauteet jaetaan kuumiin ja kylmiin. Kuumat hauteet joissa käytetään lämmitettyjä suolapusseja, yrttipusseja tai kiviä  sopivat erityisen hyvin kylmien Beken häiriötilojen hoitoon. Kylmiä hauteita käytetään taas tyypillisesti kuumien, esim. Tripa häiriötilojen hoitoon. Kontraindikaatioita hauteille ovat myrkytykset, infektiosairaudet, anemia, yms.

rLung dug – savuterapia

Tässä terapiassa hyödynnetään parantavien aineiden tuoksuja. Yleensä yrttien ja mineraalien sekoituksia poltetaan hehkuvilla hiileillä niin että muodostuu savu.  Savun annetaan vaikuttaa kehoon tai sitä hengitetään. Savuhoitoa käytetään ennaltaehkäisemään erilaisia häiriötiloja tai tasapainoittamaan nyepa-häiriötä.

Me bum – kuppaus1406359087

Jos kehoon on kertynyt jotakin kolmesta nyepasta liikaa silloin ylimääriä voi poistaa kuppauksen avulla. Kuppiin syntyvä alipaine imee Lungin, Tripan tai Bekenin ylimäärät kehosta. Perinteiset tiibetiläiset kupit on valmistettu kuparista mutta muitakin kuppeja voidaan käyttää tarvittaessa.

Tar ka – verenpäästö
bloodletting
Verenpäästö korvasta

Verenpäästö kuuluu invasiivisiin eli tunkeutuviin terapioihin. Tätä hoitoa sovelletaan syvän Tripan hoidossa. Toisin kun joskus virheellisesti luullaan, verenpäästöhoidossa ei päästetä isoja määriä verta valumaan kehosta, vaan joskus ihan muutama pisara riittää antamaan toivotun hoitovaikutuksen. Verta päästetään tietyistä pisteistä riippuen ongelmakohdasta. Kontraindikaatioita verenpäästölle ovat kehon yleinen heikkous ja Lung- häiriöt. Sitä ei myöskään sovelleta lapsille ja vanhuksille.

Tur che – akupunktio

Akupunktiokin kuuluu invasiivisiin hoitoihin ja on yksi tehokkaimmista kehoteraipioista kroonisten sairauksien hoidossa. Tiibetiläisessä akupunktiossa käytetään tarkkoja akupunktiopistekarttoja ja erilaisia neuloja ja tekniikoita.

Energiahoidot

La-hieronta

La-hieronta on psykofyysinen hoito joka sisältää erilaisten muotojen ja värien visualisaatiota sekä tiettyjen äänteiden resitaatiota La-pisteiden mukaan.  Tätä hoitoa sovelletaan silloin kun tavoitteena on palauttaa ehtynyt  La-energia tai toisin sanoen ihmisen kadotettu elinvoima joka antaa meille voiman, vakauden, selkeän mielen ja tietoisuuden.

Lisää: https://sorigkhanghelsinki.org/la-hieronta/

Chakra-hieronta

Tämä lempeä hoito on henkisten mestareiden kehittämä ja on siirretty sukupolvesta toiseen katkeamattoman perimyslinjan mukaan. Chakra-hieronta perustuu Vajra-keho-oppiin. Varja-keho on hienovärähteinen kehomme joka käsittää chakroja, meridiaaneja ja pisteitä joten hoidon tavoitteena on vapauttaa kehon energiatukokset ja se toteutetaan pehmeällä kosketuksella tai jopa ilman kosketusta ja sisältää muotojen, värien ja mantrojen visualisaatiota.