Tri Nida Chenagtsang

Nida Chenagtsang on arvostettu tiibetiläinen lääkäri,dr-nida Sorig Khang International:n lääketieteellinen johtaja sekä Sowa Rigpa & Yuthok Nyingthig perinteiden jatkaja. Hän on myös perustajajäsen kansainvälisessä Ngak-Mang Instituutissa (NMI), joka on luotu vaalimaan ja säilyttämään Rebkongin ngakpa-kulttuuria modernissa tiibetiläisessä yhteiskunnassa.

Tri. Nida on syntynyt Amdossa, Tiibetissä ja  aloitti lääketieteen opintonsa paikallisessa perinteisen tiibetiläisen lääketieteen sairaalassa. Stipendin avulla hän pääsi Lhasan tiibetiläisen lääketieteen yliopistoon, josta hän valmistui 1996. Tämän jälkeen hän harjoitti perinteistä tiibetiläistä lääketiedettä Lhasan ja Lhokan sairaaloissa. Tri. Nida on julkaissut useita artikkeleita ja kirjoja perinteisestä tiibetiläisestä lääketieteestä sekä tutkinut laajasti perinteisiä tiibetiläisiä lääkeaineita ja hoitoja. Ulkoisiin terapioihin (kehoterapioihin) erikoistuminen on tuonut hänelle paljon mainetta ja suosiota tiibetiläisen lääketieteen asiantuntijana sekä idässä että lännessä.

Tri. Nidan opetukset ovat hyvin tunnettuja Aasiassa, Euroopassa, Venäjällä, USA:ssa ja Australiassa. Hän opettaa oppilailleen perinteistä tiibetiläistä lääketiedettä, kehoterapioita, mantraparantamista, sa chetä (tiibetiläinen fengshui) sekä Yuthok Nyingthik tradition mukaisia henkisiä harjoituksia. Suomessa Tri Nida on antanut opetuksia vuosittain vuodesta 2009 lähtien.

nida2
Vanhat Amdo-ngakpat sekä nuoret ngakpat: Nida  ja Hungchen Chenagtsang
2013.04.13_His Holiness the 14. Dalai Lama's Visit to Switzerland 2013_FotoManuelBauer.
Tri Nida ja HH Dalai Lama
14188579_1791263074481719_8659287003458707943_o
Yrttien opiskelua Tri Machikin ja Tri Nidan kanssa Tiibetissä

“Let your body rest, sitting as it is, relaxed, like a mountain;
Let your gaze rest without moving, as it is, like the ocean;
Let your mind rest as it is in its natural awareness.”

“Through these three restings, and without any inclination for dualistic phenomena, for what appears or arises in Samsara or Nirvana — for self and other, here or there, good or bad, hopes or doubts, rejecting or accepting, near or far, sending out or retaining — take as your practice the all perfected display of wisdom, the Great Self-Liberation of Samsara-Nirvana.”

– From ‘Mirror of Light: A Commentary on Yuthok’s Ati Yoga’ by Nida Chenagtsang