Terapiat

Tiibetiläisessä lääketieteessä sovelletaan pääasiassa neljää hoitomenetelmää ennaltaehkäisemään ja hoitamaan sairauksia sekä lievittämään niiden oireita. Hoitomenetelmät on esitetty Sowa Rigpan Kolmannessa Juuressa:

4b14-%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b8%d1%82-%d0%be%d0%b1%d1%80-%d0%b6%d0%b8%d0%b7-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%81
Terapioiden juuri

Terapioiden juurella on neljä runkoa:

1. RUOKAVALIO
Sowa Rigpan mukaan ihmisen kuuluu tietää omaa kehotyyppi voidakseen valita itselleen sopiva ruokavalio joka pitäisi kolme nyepaa tasapainossa. Silloin ravinto auttaa ennaltaehkäisemään sairauksia.

Tiibetiläinen ravinto-oppi kertoo lisäksi mitä saa ja ei saa syödä, mitä ruokia ei saa yhdistää ja millainen ruoan määrä on sopiva.

Jos ihmiselle on jo kehittynyt sairaus tai muu epätasapainotila ja hän tulee lääkärin vastaanotolle tiibetiläinen lääkäri tutkiessaan potilasta kysyy mm. mitä hän syö. Joskus sairauden syy löytyy väärästä ruokavaliosta. Lääkäri voi määrätä tiettyä ruokavaliota patologian eli sairauden mukaan, riippuen onko sairaus luonteelta kylmä vai kuuma tai mihin kolmesta nyepasta se liittyy. Usein lääkäri neuvoo potilasta välttämään tiettyjä ruokia  ja suosimaan muita.

2. ELINTAVAT

Tiibetiläisen lääketieteen käsitys elintavoista on aika laaja. Elintapoja jaetaan päivittäisiksi, vuodenaikojen mukaisiksi sekä sosiaalliseksi. Tutkiessa potilasta tiibetiläinen lääkäri esittää kysymyksiä koskien hänen elämän olosuhteita ja elintapoja koska niistäkin voi joskus löytyä syitä sairauksille ja muille ongelmille ja niitä muokkaamalla voi korjata myös epätasapainotilat. Siksi elintapojen korjausta pidetään tärkeänä hoitomenetelmänä. Joissakin tapauksissa ruokavalion ja elintapojen muokkaus voi jopa riittää parantamaan sairautta.

3. LÄÄKKEET

Tiibetiläinen farmakologia käyttää lääkkeiden valmistuksessa kasviperäisiä, eläinperäisiä sekä mineraaliperäisiä raaka-aineita. Suurin raaka-aineiden ryhmä on luonnon kasvit joiden kaikkia osia –  juuria, lehtiä, kukkia, puun kaarnaa, siemeniä ja hedelmiä – käytetään niiden terapeuttisten vaikutusten vuoksi. Eläinperäisille raaka-aineille joita perinteisesti käytettiin lääkkeiden valmistukseen yrititetään nykyään löytää kasviperäisiä korvikkeita joilla olisi sama vaikutusvoima. Mineraaliperäiset raaka-aineet ovat erilaisia savi-laatuja, suoloja sekä hienonnettuja luonnon mineraaleja ja jopa metalleja.  Monet näistä raaka-aineista löytyvät kaikkialta maailmasta, mutta joitakin erityisiä yrttejä löytyy ainoastaan Tiibetin ylätasangolta.

Tiibetiläiset lääkkeet voivat olla eri muodossa: jauheina, pillereina, tuhkina, keitoksina jne. Monet sowa rigpa lääkärit keräävät raaka-aineita ja valmistavat kaikki lääkkeensä itse. Tällaiset lääkärit ja niiden lääkkeet ovat usein hyvin arvostettuja. Tiibetissä on myös lääkkeiden valmistusta Sowa Rigpa sairaaloiden omissa laboratorioissa.

Euroopassa tiibetilästen reseptien mukaisia lääkkeitä valmistava tehdas löytyy ainoastaan Sveitsistä (Padma)

Jos pelkästään ruokavalion ja elintapojen muokkausta ei riitä korjaamaan terveysongelmaa lääkäri voi määrätä yhtä tai useampaa lääkettä potilaalle. Lääkityksen kesto voi olla lyhyt (muutama viikko)  tai pitkä (useita kuukaisia tai joskus jopa vuosia)

4. KEHOTERAPIAT

Sowa Rigpan mukaan fyysinen terveys on kolmen nyepan tasapainoa. Ulkoiset terapiat eli kehoterapiat ovat erittäin tehokkaita keinoja palauttamaan nyepojen tasapainoa. Omia sopivia hoitoja löytyy niin Lungille kuin Tripalle ja Bekenille. Kehoterapioita* käytetään joko yksin tai yhdistettynä muihin hoitomenetelmiin.

Lue lisää…
Ku nye hieronta: https://sorigkhanghelsinki.org/ku-nye-2/
Moksibustio: https://sorigkhanghelsinki.org/sa-che/
Muut terapiat: https://sorigkhanghelsinki.org/muut-kehoterapit/